Přesun na obsah

Dnes je 28.3.2024

Svátek má Soňa

SHM Klub
Újezd u Brna


Akce SHM

březen 2024

po

út

st

čt

so

ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Zobrazit jiný měsíc


Boudky 2002

První ročník malého "domácího" festiválku rockových kapel. Jako zázemí posloužila soukromá zahrada kousek za obcí Syrovice u Brna. Na první ročník zavítalo 5 kapel.


Ahoj děcka,

(doufám, že to oslovení "děcka" nepohoršuje, vždyť "nebudete-li jako malé děti, ...")

Tak jak jsem psal o rokáči Boudky, tak posílám nějakou stručnou sumarizaci. Posílám to všem bez ohledu na to zda tam byli nebo ne, berte to jako ohlédnutí jednoho z pořadatelů.

Nápad vznikl přímo na Boudkách někdy v září 2001, bylo to při táboráku a mě se to tam moc líbilo, Lence taky, tak jsme to zkusili. Vzal jsem si na starost organizaci a Lenka zázemí. Oslovil jsem kapelu "Bodu" se kterou se znám velmi dobře a ti už na podzim souhlasili. Časem jsem oslovil některé známé kamarády, kteří měli nebo mají nějaké vazby na rockovou hudbu.

Tak jsme se domluvili s Lídou a "Skep-tikem". Lída mě doporučila kontakt na Standu a "Dziady", se Staníkem jsem se domlouval pak při Fóru mládeže ve Žďáře. Náhodně jsem v Brně potkal Vlastika a protože jsme spolu kdysi byli rok a půl v jedné kapele (já jsem tam byl spíš omylem). Tak ten byl také pro a dal mi kontakt na Uťu a jeho kapelu. Takže kluci z bývalé kapely "Prsty" se dost vypracovali za ty čtyři roky co jsem je neviděl. Celkem to bylo pět kapel co měly zájem, v každé byl alespoň jeden kamarád a až na "Čerpadlo" jsem měl od každé k dispozici nahrávku nebo jsem byl na zkoušce, tak jsem zhruba věděl co a jak.

Domluvil jsem se, že budou hrát za to, že jim jen proplatíme cestu. Ale i tak bychom to nemohli dělat bez sponzorů, Lenka sehnala nějaké peníze, tak i to byl jeden z předpokladů úspěšnosti.

Další byla aparatura, ta se domluvila, že se použije jak Body, tak i naše. Zvukaři se nebránili - Jenda a Jirka. Lence se podařilo předělat prostor Boudek a tak bylo vše připraveno.

Vše oficiálně začalo mší svatou slouženou otcem Martinem. Byla přítomna asi třicítka děcek, asi polovinu tvořili ti co to připravovali. Mše byla sloužena před pódiem za asistence silného větru. Na kytaru doprovázeli kluci z Body (Had a Žabák), bylo zajímavý jak hráli na "akustiky".

Pak následovala druhá etapa přípravy, tahaly se kabely pro osvětlení, šňůry, montarbo, bedny a další. Osazovala se světla, zajímavý bylo třeba natažení lana ke kterému se uchycovalo veškeré vedení. Nachystal se mixák, připravil počítač na záznam. Jinak se připravovalo občerstvení v maringotce, chystal táborák a tak. Většina příprav jako byla výzdoba, úklid, WC a tak, proběhla několik dní předem.

Během všeho se trousily děcka a kapely.

Po nazvučení se o čtvrt na osm rozehrála skupina "Skep-tik" z Brna Líšně. Je to mladá kapela s největším počtem fanoušků. Bylo teplo a tak nikdo netančil, spíš se posedávalo, stavěly stany, pila kofola a poslouchalo. Hráli dobře, Michal s bustřenou kytarou a zajímavými texty, Lída s pronikavými klávesamy co nenechaly nikoho lhostejným. Basák byl dobrej v tom, že to bylo teprve jeho třetí hraní s kapelou (!!!).

Jako druhá kapela vystoupila "Dziady" ze Žďáru nad Sázavou. Kluci měli drsný Standovy texty i proslovy, tak jsem si říkal, zda si nevymění názen kapely se "Skep-tikem". Začaly první pokusy zapařit na place, ale jen takové sporadické. Začala se vkrádat zima. Jinak kluci mě také mile překvapili, snad jen měli zbytečně velké prostoje mezi písničkama. To už bylo na Boudkách tak stovka lidí celkem, také i nějací "mistři" zvuku i hudby, nebyli zklamaní.

Pak před desátou nastoupilo "Čerpadlo" z Holubic, znal jsem pouze Uťu, ale byli to správní kolíci. Uťa dělal drahoty, jako že jsou jen takoví jako že nic moc, ale už při nazvučení zpozorněly davy když Péťa zpíval. Pak začali, už první písnička zvedla davy. Nejvíc jsem ocenil "Divou Báru", kde byl dost náročný zpěv. Péťa coby jako zpěvák se osvědčil dobře i jako konferenciér, měl příjemný hlas.

S nástupem černočerné tmy a různobarevného efektového osvětlení nastoupila "Pup-Pup" z Velešovic a Slavkova. Byl jsem připraven, že uslyším solidní kvalitu, věděl jsem, že vyhráli festival z osmnácti kapel v Kyjově. Ale nakonec jsem byl dost překvapen, nejen tím, že jsme měli se Zbyňou a Vlastikem společnou minulost, ale taky že tam byl Hraboš a Petra, společně byli fakt dost dobrou elitou bez toho, že by někdo pokulhával za někým. Jejich 45 minut produkce bylo projevem vyzrálé kapely, nádherné vokály Peťky (hlásila se čtyři roky na obor muzikál), bicí Zbyně (studuje konzervatoř), Vasilova basa (divže si na ní nevylomil prsty) a Hraboš jako virtuoz s kytarou (už před čtyřma rokama byl pro mě vzorem a symbolem kytaristy). "Pup-Pup", to se nedalo tancovat, člověk jen tak poslouchal, vnímal hudbu a kvalitu provedení, byl to opravdu zážitek pro ucho, Vlasťa byl také jako dobrý komentátor, nejen zpěvák, jako vždy perlil. Ale někteří vyčítali, že prostě to nějak vychladlo, že to bylo tak na poslech.

Jako poslední naše kapela vystoupila Boda z Krucemburku a Hlinska, naši staří známí kluci, pilíř rokáče. Už první akordy naznačily, že každý kdo bude chtít pařit, tak že si přijde na svý. Jako správná zábavová kapela hráli hudbu k tanci. Srdce části fanoušků si Boda získala třeba věnováním písničky bývalé oktávě B, která několik dní před tím zakončila osm let studia na Bigy. Tak po půlnoci, kdy sice část lidí odcházela, tak byl rokáč na vrcholu. Jakmile Boda skončila, tak vlastně skončil oficiálně rokáč a už se jen dojíždělo.

Pak vystoupila místní Syrovická kapela, měla šest písniček. Byl to kompromis, chtěli vystoupit a my jsme jim za dodržení určitých podmínek umožnili vystoupit. No, nic proti jejich umění, ale texty byly dost kontroverzní a míchané s depresívními pocity a morbidníma prvkama (jako třeba "mrtvé koťátko"). Proto jsem se rozhodl, že jejich hudba nebude v záznamu figurovat. Zpěvákovi kapely jsem také zabavil basu piv, které propašoval do areálu.

Po produkci kapel se začalo balit, hlavně aparatura a drahé věci. V neděli ráno se uklidil zbytek.

Kromě vystoupení kapel, tak bylo několik dalších atrakcí. Tak třeba táboráček s opékáním buřtů, maringotka v které bylo občerstvení, v jedné z boudek bylo posezení, bylo tam teplo. Za maringotkou byl prostor pro stanování, bylo tam asi 6-7 stanů.

Ohlédnutí:

Podařil se mi sen co mám v hlavě asi šest roků, díky ostatním. Kapely byly dobré, je jasné, že vždy je někdo lepší, jiný slabší, ale je to dané vývojem a také je to subjektivní. Všechny kapely co byly pozvané, tak byly dobré.

Nelíbilo se mi to, že byl velmi rozšířen alkohol. My jsme nic neprodávali a hlídali, aby tam alkohol nebyl "vidět". Někteří to také nezvládli, ale je to vždy riziko, co si kdo přinese v kapse. Příště bude na plakátku "alkohol nežádoucí".

Jinak díky hlavně Lence, spoluorganizátorce, děckám ze Syrovic, Střelic, Žatčan, .. za přípravu místa, Hanýzkovi a Jirkovi Glettovi za zvučení, kapelám, pomocníkům, otci Martinovi za mši sv. a taky díky všem co přijeli.

Dík vytíženosti je tento email stručný... :-)

Juris

PS: Pokud to někoho zajímá, tak jsem se stal včera bakalářem, obhájil jsem projekt, z minulosti mám všechny tři zkoušky.

fotogalerie

 

 Skep-Ťik z Brna-Líšně
  •    Michal Havlíček - kytara a zpěv      
  •      Honza Kopecký - basa  
  •      Tomáš Smekal - bicí      
  •      Lída Nečasová - klávesy

 Dziady ze Žďáru
  •    Vašek Skapa - kytara
  •        Martin Sedláček - bicí
  •        Mirek Jirků - basa
  •        Standa Mokrý - kytara a zpěv    

 Čerpadlo z Holubic
  •    Zbyňa Brtník - basa      
  •      Míra Vičar- bicí      
  •      Kuba Salajka - klávesy      
  •      Peťa Špetka - zpěv      
  •      Uťa Ludvík Simerský - kytara

Pup - Pup ze Slavkova

  •    Lukáš Hrabovský - kytara a zpěv
  •    Petra - zpěv 
  •      Zbyňa Roušer - bicí      
  •      Vlastik Kutan - basa, a zpěv

ДODA z Krucemburku

  •    Jiří Had Zrzavý - kytara a zpěv    
  •      Honza Štuslík Štůla - basa a zpěv      
  •      Honza Zrzavý - klávesy    
  •      Pavel Žabák Remeš - bicí a zpěv

     

Příbuzné články



Diskuse

-- Tato diskuse neobsahuje žádné příspěvky --


Vložit příspěvek









Počet znaků: 0 / 1500

třipluspět=

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.